Отзив за базата знания на Froged

Froged е база знания, която позволява на потребителите да пишат и организират статии. Създаването на нови документи е лесно и позволява добавянето на текст, изображения, видео, линкове и бутони. Редакторът е интуитивен, а добавките за форматиране на текста са достъпни чрез бутон. Елементите като видео и изображения имат настройки за подравняване и алтернативен текст. Froged осигурява опции за категоризиране на статиите и лесно навигационен интерфейс.
Отзив за базата знания на Froged
Compare Отзив за базата знания на Froged with other in: How Отзив за базата знания на Froged is doing on review portals
4.7
Average rating based on data from trusted review portals
96 reviews

Froged предлага чудесна възможност за потребители, които искат да разработят база знания от нулата за уебсайта си. Може да се похвали с интуитивен интерфейс, който е просто удоволствие да се използва. Функционалността за база знания е добре разработена и ще ви помогне…

Pricing
Starting from:
$ 0.00   на месец
Equal to LiveAgent's Free plan Liveagent pricing
Free trial: Yes
Free version: Yes

Jana Kostelanska

Editor's rating

Jana Kostelanska
Overall rating
4.7
Потребителско изживяване
5
Цена
4
Въвеждане в употреба
5

Key takeaways

Pros

  • Добре разработен интерфейс
  • Лесен за навигация и употреба
  • Прости, но ефективни функции за база знания
  • Наличен е безплатен план

Cons

  • Липсват разширени възможности за текстова редакция
  • Цената може да се окаже доста висока с по-скъпите планове

Froged предлага чудесна възможност за потребители, които искат да разработят база знания от нулата за уебсайта си. Може да се похвали с интуитивен интерфейс, който е просто удоволствие да се използва. Функционалността за база знания е добре разработена и ще ви помогне да я създадете за нула време. Писането на статии е напълно безпроблемно, въпреки липсата на някои по-специфични функции за текстова редакция, които могат да липсват на някои специализирани потребители в иначе отличното приложение.

Как да започнете работата си с Froged

Froged предлага отлично потребителско изживяване от началото до края. Да започнете работа с безплатен тестов период буквално отнема няколко минути благодарение на бързата и лесна регистрация в уебсайта. Можете да изберете безплатен тестов период или директно да вземете безплатната версия. След като сте готови с регистрацията, Froged ще ви зададе няколко въпроса, за да ви помогне да определите върху какво искате да се фокусирате с помощта на приложението им. Възможностите включват повишаване на ангажираността на клиентите, подобряване на клиентското обслужване или изживяването при първи контакт с компанията. Froged също така взема предвид в кой екип сте и ви показва подходящи инструменти на база на това. Бих казал силно начало до тук.

Възможности на началния екран на Froged

Когато отворите приложението за пръв път, ще ви посрещне възможност да организирате демонстрация или да разгледате кратка обиколка на уеб приложението. Някои софтуерни решения принуждават потребителите да гледат демонстрация, което не им оставя възможност да пробват софтуера сами. Това, че Froged дава на новите потребители възможност да решат сами дали предпочитат демонстрация или тестов период, е чудесно. Разглеждането на целия набор от функции на Froged би отнело време, тъй като това не е само софтуер за база знания, а цялостен софтуер за клиентско изживяване с множество функционалности. Този отзив се фокусира само върху функционалността за база знания, така че до тук бих казал, че успях с лекота да започна работата с нея.

Изскачащ прозорец за въвеждаща демонстрация във Froged

Ръководството ви показва точно къде да намерите базата знания – в лявото меню, в опцията Support. Кликнете върху Knowledge Base и вече сте на правилното място. Интерфейсът в тази част на приложението е доста опростен и дори имате опцията да пишете статията директно на екрана. Froged не ви кара да се сблъсквате със сложни стъпки и препускане през множество екрани – можете директно да се захващате за работа и да започнете да пишете веднага. Можете също да конфигурирате езиковите настройки, но безплатната версия ви дава възможност да използвате само един език, който може да бъде сменен по всяко време.

База знания на Froged

Потребителско изживяване и функции

Работата с базата знания на Froged е много интуитивна. За да създадете нов документ, просто кликнете върху + Create a new document и можете да започвате да пишете. Базата знания поддържа текст, изображения, видео, линкове и бутони и можете също така да добавяте хоризонтални линии, за да подобрите форматирането. Всички тези добавки са лесно достъпни благодарение на бутона, който покрива всички възможни опции. Писането на статии в редактора на Froged е просто, точно както бихте очаквали (и както бихте се надявали) от текстов редактор. Функциите му не могат да се сравняват с тези на специализираните приложения за текстова редакция, но това не е задължително нещо лошо за всеки тип потребител.

Настройки на статия в базата знания на Froged

Ако разполагате с вече написани статии, можете просто да ги копирате и поставите или да ги качите директно в базата знания. Също така има възможност за alt тагова, мета заглавие и описание и други за документа. Всеки елемент, който качите, например видео или изображение, има свой собствен малък набор от настройки. Можете да добавите линкове и алтернативен текст към изображенията. Видеоклиповете предлагат възможност за подравняване, преоразмеряване и дори възможност за автоматично изпълнение, както и други. Изборът не е много широк, но тези основни опции ми бяха повече от достатъчни.

Няма много какво друго да кажа за базата знания на Froged, защото наборът от функции е доста скромен. Можете да видите целия списък със статии в левия панел. Това, което най-много ми хареса, беше възможността да добавям папки за бърза организация и категоризация на статиите ми. В комбинация с прост и лесен за навигация интерфейс, работата с Froged беше фасулска работа. Някои по-разширени опции за текстова редакция няма да са излишни, но липсата им не влоши цялостното ми изживяване.

Цени

Цените на Froged са на база на абонамент и се предлагат четири плана, между които можете да избирате според нуждите си. Всеки план надгражда предишния и предоставя допълнителни функции, както и допълнителни места за потребители. Нека разгледаме всеки от тях и какво предлага.

Безплатен

Безплатният план включва напълно работеща база знания, но поставя някои ограничения върху функционалността. Налична е само за един потребител и освен базата знания, получавате работен чат, интеграция със Slack и до 200 активни потребители месечно.

Grow

Планът Grow струва €66 на месец за трима потребители. В допълнение към функциите от безплатния план получавате показатели за ангажираност, неограничени имейли, известия при определени събития, проследяване на потребителското поведение, интергация с Google Meet и до 1000 активни потребители месечно.

Scale

Планът Scale струва €290 на месец с включени седем потребители. Получавате всички функции от предишните два плана плюс правила за автоматизация, продуктови потоци, сегментирани имейли, NPS, още интеграции и възможността да премахнете брандирането на Froged от известия и имейли. Освен това получавате до 10 000 активни потребители месечно.

Enterprise

Планът Enterprise е персонализиран и започва от €740 на месец с минимум десет потребители. Цената се променя според броя потребители, от които се нуждаете, и функциите, които изберете. Можете да изберете броя активни потребители на месец и да персонализиране набора от функции.

Заключение

Froged предлага проста, но лесна за употреба функционалност за управление на база знания, която върши добра работа. Няма да се сблъскате с много проблеми с Froged и това, което предлагат, но някои потребители може да помислят за други варианти ако очакват текстов редактор с по-разширени функции от софтуера си за база знания. Освен това може да се окаже скъп в сравнение с други конкуренти; можете все пак да се придържате към безплатния план ако той ви стига, особено имайки предвид, че само с него можете да изградите цялостна база знания. Получавате и широко разнообразие от други функции освен базата знания, които компенсират по-високата цена на някои планове. Базата знания на Froged няма да ви разочарова, но от вас зависи дали другите функции си заслужават цената.

Често срещани проблеми и затруднения

Как да добавя мултимедия към статиите в базата знания на Froged?

Когато се намирате на празен ред в редактора на Froged, ще се появи бутон +. Можете да кликнете върху бутона и да изберете какъв тип мултимедия искате да добавите към статията. Редакторът за статии на Froged поддържа и възможност за копиране и поставяне, така че можете да поставите изображенията директно в статиите си.

Как да достъпя текстовото форматиране във Froged?

Можете да достъпите качественото текстово форматиране като кликнете два пъти върху който и да е текст, изписан в редактора на базата знания на Froged. Няма възможност за промяна на шрифтовете, но можете да редактирате външния вид на текста с множество функции.

Product reviews

Анкетите и интервютата, които се попълват от клиентите се наричат анкети за клиентско обслужване. Те помагат за наблюдението и проследяването на удоволствието на клиентите.

Анкета за клиентско обслужване

Анкетата за клиентската услуга може да се разпространи по различни начини, а удовлетвореността на клиентите се измерва по много начини. Обученията за обслужване на клиенти (CST) помагат на професионалистите да учат да общуват със своите клиенти в положителен тон и да се справят с проблеми. Времето за решаване и времето за изчакване са две от ключовите мерки за управление на клиентското обслужване.

Прогнозни оценки за удовлетвореността са мярка за това дали тикетът е вероятно да получи положителен или отрицателен рейтинг на удовлетвореност.

Прогнозни оценки за удовлетвореността

LiveAgent е компания, която предлага софтуерни решения за клиентско обслужване, включително VoIP телефонни системи, софтуер за самообслужване и системи за управление на оплаквания. Компанията има партньорски програма и предоставя уебинари и тестове за скорост на писане. Има контакти за продажби на няколко места и предлага бюлетин с последните новини и намаления.

Reviews - Reverse Phone Lookup - Obratno Tarsene Na Telefonni Nomera

Reviews - Reverse Phone Lookup - Obratno Tarsene Na Telefonni Nomera

В тази статия са разгледани няколко фактора, които да се има предвид при избора на услуга за търсене на номера. Въвеждат се понятия като лесната за употреба, обхвата на наличната информация, цената, поверителността и сигурността, доброто клиентско обслужване и точността. Важно е да се има представа за тези фактори, за да се избере правилната услуга, която да отговаря на нуждите на потребителя.

Тикет системата е основна част от Help Desk софтуера. Тикет системата получава запитването на клиента и го превръща автоматично в тикет.

Тикет система

LiveAgent е софтуер за клиентско обслужване, който предлага различни интеграции и безплатна демонстрация. Функции като клиентски портали и база знания улесняват комуникацията с клиентите. Клиентските формуляри в служителския панел предоставят повече информация за клиентите. Отклоняването на тикети е важен процес за самообслужване и определяне на ефективността. Вътрешната академия може да се използва като полезен ресурс за безплатно обучение.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо