Отзив за базата знания на Apptivo

Текстовият редактор е функционален и предлага възможности за филтриране и създаване на нова статия. Редакторът има стандартни опции за редакция и форматиране на текста, възможност за добавяне на изображения, но не и видеоклипове. Отсъствието на опция за оразмеряване на изображенията е проблем. Статиите не могат да се съхраняват в категории или папки.
Отзив за базата знания на Apptivo
Compare Отзив за базата знания на Apptivo with other in: How Отзив за базата знания на Apptivo is doing on review portals
4.3
Average rating based on data from trusted review portals
1440 reviews

Базата знания на Apptivo се справя средно добре и предвид всичките си недостатъци, върши сравнително добра работа. В този аспект Apptivo има много пространство за развитие. Въпреки че не е перфектен, нито пък най-добрият наличен софтуер за база знания, е извключително евтин…

Pricing
Starting from:
$ 10   на месец
Equal to LiveAgent's Free plan Liveagent pricing
Free trial: Yes
Free version: No

Jana Kostelanska

Editor's rating

Jana Kostelanska
Overall rating
4
Потребителско изживяване
3
Цена
5
Въвеждане в употреба
4

Key takeaways

Pros

  • Много изгодна цена
  • Базата знания работи според очакванията

Cons

  • Леко остарял дизайн на интерфейса
  • Не можете да използвате видеоклипове в статиите в базата знания

Базата знания на Apptivo се справя средно добре и предвид всичките си недостатъци, върши сравнително добра работа. В този аспект Apptivo има много пространство за развитие. Въпреки че не е перфектен, нито пък най-добрият наличен софтуер за база знания, е извключително евтин за това, което предлага. Базата знания би имала полза от няколко допълнителни функции и организация, но имайки предвид ниската му цена, ще получите добро съотношение цена-качество с Apptivo. Обаче, потребителите, които имат високи очаквания към софтуера за база знания, определено трябва първо да го сравнят с други софтуерни решения.

Как да започнете работата си с Apptivo

Apptivo е обширен бизнес софтуер, съставен от голям брой интегрирани приложения с различна цел. Представлява приложение, базирано на облак, което може да направи всичко – управленени на контакти, продажби, клиентско обслужване, маркетинг и дори съхранение и управление на информация. Но, имайки предвид всички тези функции, може ли да се представи еднакво добре на всички фронтове? Реших да подложа базата знания на Apptivo на тест, за да разбера дали си заслужава цената.

Запознах с безплатен тестов период на най-евтиния план на Apptivo – Lite. Това, което ме изненада най-много, е как уеб приложението се опита да ме накара да организирам демонстрационен разговор вместо да започне безплатен тестов период. Беше лесно да заобиколя това обаче като просто кликнах отново бутона Try for free (Пробвай безплатно) след като създадох профила си. Бързо стигнах до тестовата версия на уеб приложението на Apptivo и започнах да се запознавам с интерфейса.

Apptivo - Изглед със задачи

Apptivo е обширен софтуер с много функционланости, така че съвсем естествено интерфейсът не е лесен за навигация. Един бърз поглед и кликане върху всеки възможен елемент на менюто не ми помогнаха да разбера къде се намира базата знания, нито пък успях с инструментя за търсене в горния панел. Apptivo е известен с дългия си списък с приложения, така че пробвах да потърся приложение за база знания, което да добавя към системата. Това също не беше успешно.

Реших да потърся базата знания в Google и разбрах, че е част от приложенията, но името му е “Answers”, а не “Knowledge base”. И така, добавих приложението към системата и започнах да тествам. Въпреки че това не е най-интуитивния софтуер за база знания, разбирам, че не всеки потребител на Apptivo ще я използва. Да има възможност да не я използвате е напълно разбираемо. Можете да я намерите в раздел App в категория Web presence.

Apptivo - категория Web presence

Потребителско изживяване и функции

Базата знания на Apptivo е доста обикновена на външен вид, което ѝ дава средна оценка що се отнася до привлекателност в сравнение с други на пазара. Дизайнът е функционален и това има най-голямо значение. Левият панел предлага възможности за филтриране и бутон за създаване на нова статия. След като влезете в базата знания, виждате целия списък с налични статии. Ако току що започвате, той очевидно ще е празен, така че нека се погрижим за това.

След като натиснете бутона Create (Създай), можете да започнете да пишете нова статия в базата знания. Самият редактор е съвсем стандартен и въпреки че първоначално полето за писане изглежда прекалено малко, се разтяга когато текстът достигне определена дължина. Така че писането в него изобщо не е проблем и изживяването по време на писане е ок. Разполагате с множество полета, като най-важните са тези за въпрос и отговор.

Наборът от функции на тесктовия редактор е доста стандартен, имате обичайните опции за редакция и форматиране като във всеки текстов редактор. Освен това има възможност да се добавят изображения, но не и видеоклипове в статиите. Не можете да оразмерите изображенията след като ги качите, така че ще трябва или да редактирате размера с различен редактор, или да ги оразмерите по време на качването. Това изисква да знаете точните размери, които са най-подходящи за съдържанието ви.

Apptivo - Създаване на отговор

Като цяло, текстовият редактор е достатъчен за повечето ситуации, но няма да са му излишни някои визуални подобрения и добавяне на поддръжка за видеоклипове. След като сте готови с писането, можете да погледнете настройките за оптимизация за електронни търсачки. След като я запазите, можете да видите статията в предварителния преглед. Можете да направите още някои дребни промени ако е необходимо, тъй като статията ще се отвори в нов прозорец ако кликнете върху нея в този изглед. Не можах да намеря възможност да сложа статиите в папки или категории, което е жалко. Базата знания обаче има инструмент за търсене.

Apptivo - Преглед на създаден въпрос

Цени

Цената вероятно е едно от най-хубавите неща в Apptivo, защото дори най-скъпият план е по-евтин от най-евтиния в някои конкурентни софтуери за база знания. Apptivo се предлага в четири плана и всеки от тях надгражда предишния. Всички планове са с включена функционалност за база знания, така че решението кой план е най-подходящ се свежда до това да решите кои други функционалности могат да са ви от полза. Нека да разгледаме какво получавате във всеки от плановете.

Lite

Планът Lite струва $10 на потребител на месец и се фокусира върху малки търговски екипи. Получавате 18 приложения, 100 потребителски полета на приложение, 25 работни процеса, 8 персонализирани табла, интергации с услуги на 3ти страни и клиентско обслужване 24/7.

Premium

Планът Premium струва $15 на потребител на месец. Този план е подходящ за разрастващи се екипи. В планът получавате 46 приложения, 250 полета на приложение, 75 работни процеса, 25 персонализирани табла, интергации с услуги на 3ти страни и клиентско обслужване 24/7.

Ultimate

Планът Ultimate струва $25 на потребител на месец и е фокусиран върху големи екипи. Включва 57 приложения, 350 потребителски полета на приложение, 150 работни процеса, 50 персонализирани табла, интергации с услуги на 3ти страни и клиентско обслужване 24/7.

Enterprise

Планът Enterprise е с персонализирани цени. Включва 65 приложения, 500 потребителски полета на приложение, 300 работни процеса, 5100 персонализирани табла, персонализирана интеграция и клиентско обслужване 24/7 + споразумения за нивото на обслужване и акаунт мениджър.

Заключение

В заключение бих дал на базата знания на Apptivo оценка добър, но не отличен. В много отношения не надмина очакванията ми, но и не ме разочарова. Справя се добре и определено не ѝ липсват функции, особено предвид ниската цена. Бизнеси, които разчитат силно на базите знания обаче, вероятно биха искали по-добро решение за тази задача. Apptivo все пак е отличен софтуер със забележителна функционалност в други отношения. От вас зависи дали сте готови да го използвате в ежедневната си работа.

Често срещани проблеми и затруднения

Не мога да намеря базата знания в Apptivo

Фунционалността за база знания на Apptivo се нарича Answers. Първо трябва да добавите приложението от списъка с приложения. Когато влезете в профила си, отидете в App Store (Магазин за приложения) и намерете приложението Answers в категорията Web presence. След като добавите приложението, ще можете да го намерите в менюто Web presence на таблото си.

Product reviews

Анкетите и интервютата, които се попълват от клиентите се наричат анкети за клиентско обслужване. Те помагат за наблюдението и проследяването на удоволствието на клиентите.

Анкета за клиентско обслужване

Анкетата за клиентската услуга може да се разпространи по различни начини, а удовлетвореността на клиентите се измерва по много начини. Обученията за обслужване на клиенти (CST) помагат на професионалистите да учат да общуват със своите клиенти в положителен тон и да се справят с проблеми. Времето за решаване и времето за изчакване са две от ключовите мерки за управление на клиентското обслужване.

Every business thrives on excellent customer service. Discover whether your company provides these services by reading our statistics and benchmarks.

Показатели за клиентски портал

Според доклад клиентски портали са рядкост, като само 10% от запитванията се отговарят в рамките на първия час, 60% в първите 24 часа и 90% в първите 48 часа. Средното време за отговор е 6 часа, а за обработка на запитването - 2 до 3 дни. Въпреки бавните отговори, клиентските портали са с напреднал CSAT рейтинг (92%), NPS +45 и CES рейтинг 10. В допълнение, клиентите предпочитат софтуер за самообслужване, а цената на контакта е $5.

Прогнозни оценки за удовлетвореността са мярка за това дали тикетът е вероятно да получи положителен или отрицателен рейтинг на удовлетвореност.

Прогнозни оценки за удовлетвореността

LiveAgent е компания, която предлага софтуерни решения за клиентско обслужване, включително VoIP телефонни системи, софтуер за самообслужване и системи за управление на оплаквания. Компанията има партньорски програма и предоставя уебинари и тестове за скорост на писане. Има контакти за продажби на няколко места и предлага бюлетин с последните новини и намаления.

Тикет системата е входяща кутия със споделен достъп с всички запитвания от вашите клиенти. Всички съобщения автоматично се превръщат в тикети.

Тикет система

Текстът описва системата за клиентска поддръжка на LiveAgent, която включва жизнения цикъл на тикетите и софтуерна поддръжка. Жизненият цикъл на тикетите може да бъде маркиран като "Нов", "Отворен", "Отговорен", "Приключен" или "Отложен". Общите разговори включват цялата история на обслужването на клиентите. Анализът на жизнения цикъл на тикетите позволява определянето на най-често срещаните видове тикети и техния бърз отговор. LiveAgent предлага софтуерна поддръжка и следене на всички действия във връзка с тикетите.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо