Отзив за лайв чат HelpOnClick

HelpOnClick е лесен за навигация, но не е много адаптивен. Цената му е достъпна и предлага възможности за персонализация. Няма преглед на написаното в реално време и прозорците му се чупят. Първата стъпка за работа с HelpOnClick е да създадете профил и да промените визуалните аспекти на бутона за лайв чат. Не всички оператори могат да изпращат прикачени файлове. Има проблеми при започване на разговор, като потребителите виждат "Изчакване за входящ чат".
Отзив за лайв чат HelpOnClick
Compare Отзив за лайв чат HelpOnClick with other in: How Отзив за лайв чат HelpOnClick is doing on review portals
4.2
Average rating based on data from trusted review portals
24 reviews

Лайв чат софтуерът HelpOnClick е удобен за бизнеси с всякакъв размер. Можете да конфигурирате бутона за лайв чат така, че да пасне перфектно на брандинга ви с помощта на възможностите за персонализация на HelpOnClick.

Pricing
Starting from:
$ 0   на месец
Equal to LiveAgent's Free plan Liveagent pricing
Free trial: Yes
Free version: Yes

Martina Durisinova

Editor's rating

Martina Durisinova
Overall rating
4
Потребителско изживяване
3.5
Цена
4.5
Въвеждане в употреба
4

Key takeaways

Pros

  • Лесен за навигация
  • Достъпна цена
  • Бутон за чат с възможност за персонализация

Cons

  • Няма преглед на написаното в реално време
  • Не е много адаптивен
  • Безплатният тестов период не позволява на операторите да изпращат прикачени файлове
  • Прозорците се чупят

Как да започнете работата си с HelpOnClick

Първото нещо, което ще забележите когато се регистрирате в HelpOnClick, е, че можете да създадете профил само за лайв чат софтуера им или за цялото хелп деск решение.

HelpOnClick - вписване

След като потвърдих имейл адреса си, профилът ми беше готов след няколко секунди. Когато се вписах, ме посрещна изчистен, макар и малко празен интерфейс.

Табло за лайв чат в HelpOnClick

Хареса ми обаче изскачащия прозорец, който веднага ми предложи обиколка на приложението. Разгледах набързо и след това се гмурнах директно в това да настроя лайв чата си за тестовия ми уебсайт.

Настройка на лайв чат в HelpOnClick

Хареса ми колко много възможности за персонализация имаше още от самото начало. Можете да промените почти всички визуални аспекти на бутона за лайв чат, който ще се показва на сайта ви.

HelpOnClick - персонализация на лайв чат

След като приключих с персонализацията на бутона, HelpOnClick ми даде код, който добавих към сайта си, и готово, лайв чатът вече беше на сайта.

HelpOnClick - лайв чат на уебсайт

Реших, че не ми харесва изображението по поразбиране, което се появи до бутона, затова го промених и започнах да чатя.

Очаквах безпроблемно изживяване. Сблъсках се обаче с проблеми при започването на разговор. Не успях да изпратя първо съобщение. Виждах само “Изкачване за оператор” от страната на потребилетя и “Изчакване за входящ чат” от страната на оператора. Изгубих известно време в опити да реша проблема, но не успях, и затова се свързах с клиентското обслужване.

Трябва да облежежа, че изображението по подразбиране, което видях, не ми даде много надежда. Въпреки това бях приятно изненадан, че говоря с човек, а не с бот. Обясних какъв е случая и операторът ми предложи да изпратя запитване и да чакам за отговор.

Разбира се, бях прекалено нетърпелив, за да чакам между 24 и 48 часа за отговор и затова разгледах още документация, излязох и се вписах още няколко пъти, обнових всичко, изчистих кеша и на петия или шестия ми опит, чатът като по чудо започна да работи.

Функции и потребителски интерфейс

Използвах HelpOnClick през Chrome, но може да се използва и на Safari, Edge, Opera и Firefox. Работи и като приложение за Windows и macOS. Освен това можете да използвате HelpOnClick и на мобилни устройства и е съвместим с Android и iOS.

Това, което ми хареса в лайв чата на HelpOnClick, са многото възможности за персонализация. Можете да настроите буквално всичко, така че бутонът за чат да подхожда перфектно на брандинга ви.

HelpOnClick - персонализация на бутон за чат

Друга полезна функция е автоматичното събиране на данни за посетителя, с когото чатите в HelpOnClick. Тези данни за посетителя включват местоположението, браузъра, IP адреса и други. След като приключите разговора си, може да се върнете към тази информация и да прочетете целия чат от архива.

HelpOnClick - лайв чат архив

Това, което ми липсваше в този софтуер, е преглед на написаното в реално време. Друго нещо, което според мен помрачава изживяването е, че когато използва безплатния тестов период, операторът не може да изпраща прикачени файлове ако не надгради до платен план.

Представяне на лайв чата и потребителско изживяване

Що се отнася до потребителския интерфейс, HelpOnClick не е нещо впечатляващо. Не ме разбирайте погрешно, използваем е, но когато започнах да го тествам, ми се видя доста неудобен. След като най-накрая започнах чат сесия, след като облемих няколко съобщения, прозорецът за лайв чат просто се счупи.

HelpOnClick - отворен лайв чат

Не виждах всички съобщения, които съм изпратил, и полето за писане не винаги реагираше когато пиша. Затваряне и рефрешване не помогнаха, така че трябваше просто да се примиря.

Сблъсках се и с друг проблем когато се опитах да разделя екрана, за да виждам едновременно операторската и клиентската страна. Въпреки че е технически възможно, HelpOnClick не се справи добре с това.

Интерфейс на HelpOnClick

Цени

Безплатен

Този план е безплатен и ви дава възможност да имате един оператор. Възможни са до 100 чата на месец и историята на чатовете се пази 30 дни.

Silver

За $12,99 на потребител на месец имате неограничен брой оператори, до 300 чата на месец и 90-дневна история на чатовете.

Gold

Този пакет струва $19,99 на потребител на месец и ви позволява неограничен брой оператори, отдели и история на чатовете.

Platinum

Най-скъпият ценови план с най-много възможности ви дава достъп до всички функции от предишните планове на до 10 уесайта за $49,99 на потребител на месец.

Заключение

Ако трябва да обобщя опита си с лайв чат софтуера на HelpOnClick, бих казал, че е въпрос на късмет. Интегрирането на лайв чата на уебсайта ми беше доста лесно, бях приятно изненадан колко много възможности за персонализация има. В случай, че се затруднявате с тази чат, HelpOnClick предлага удобна и информативна обиколна на софтуера, която включва ръководства как да настроите всичко.

Що се отнася до преживяването ми със самото използване на лайв чата, бях малко разочарован. От проблемите със започването на разговор до тромави и счупени прозорци за чат и приложение за оператора, HelpOnClick не успя да ме убеди, че е най-добрият избор що се отнася до ефективността.

Често срещани проблеми и затруднения

Не знам как да настроя протокол за криптиране

Ако използвате различен от базовия план, HelpOnClick ви дава възможност да настроите Secure Sockets Layer (SSL) протокол. За да го направите, отидете в администраторския панел и кликнете върху Settings (Настройки). Сложете отметка в кутийката Force SSL security (Принудителна SSL защита). Това ще активира SSL защита за операторите и посетителите на уебсайта.

Не получавам известия за чат когато не съм на линия

Най-лесният начин да се погрижите за проблема е като настроите мобилен чат чрез SMS. Ще получавате съобщенията от лайв чата под формата на SMS. За да го направите, отидете в администраторския панел и кликнете Setup (Настройки). След това изберете Operator (Оператор) и го изберете. Сложете отметка в кутийката SMS и след това натиснете Save (Запази).

Профилът ми се отписва автоматично

За да настроите или промените автоматичното отписване, отидете в раздел Settings (Настройки). Наметете “Auto logoff time” (Време за автоматично отписване) и го настройте според предпочитанията си. Можете също така изцяло да изключите тази функционалност.

Product reviews

Как да се свържете с обслужването на клиентите на VigLink по имейл, поддръжка на чат наживо, телефонен номер, поддръжка на социални медии и самообслужване поддръжка.

Контакти на бюрото за помощ на VigLink

VigLink е компания, която предлага пълно обслужване на оптимизацията на връзки. Обслужващият екип на компанията предоставя помощ чрез имейл, кол център, социални медийни платформи и база от знания. За да се свържете с тях, можете да използвате тези канали или да им изпратите имейл.

Готови активни покани за чат за всеки повод. Използвайте ги, за да се комуникирате с Вашите клиенти на стратегически страници на Вашия уебсайт още днес.

Шаблони за активни чат покани

Изпращането на благодарствени картички и писма към клиентите е ефективна маркетингова стратегия, която подобрява лоялността и генерира повече препоръки. Ръчно написаните писма са по-подходящи за малките компании или B2B компаниите с по-малка база клиенти. Събирането на обратна връзка от клиентите е важно, защото отделя време и ресурси за да опознат клиентите си и да получат ценна информация от първа ръка, която да им помогне да подобрят своя бизнес, продуктите или услугите. LiveAgent ви предоставя шаблони за отговори, с които може да постигнете по-добър контакт с потенциални и съществуващи клиенти.

Ако вашето обслужване на клиенти не е такова, каквото клиентите искат да има, идват оплаквания. Той изразява недоволството на клиентите от вашите услуги.

Оплаквания

LiveAgent е софтуер за клиентско обслужване с мултибранд функционалност, която позволява управление на повече от една марка едновременно. Това включва обслужване на различни канали като хелпдеск, имейл адреси и социални медии. Получаването на комплименти показва доволството на клиентите и е ключов фактор за започване на бизнес.

Когато нов тикет се покаже, никой не го притежава. След като отворите тикета, можете да го възложите на отдел или на определен агент. Възможно е Вие да настроите критериите.

Възлагане на тикет

LiveAgent предоставя функции за отговорност и работни потоци за отделите в организацията. Предлагат се функции за възлагане на тикети, настройка на автоматично възлагане и отчитане на историята на тикетите. Можете да възползвате от безплатния пробен период от 14 дни и да получите информация за онлайн историята на тикета, масови действия и отдели. LiveAgent предлага и демонстрации, цени, възможности за интеграции и алтернативни решения.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо