Отзив за лайв чат Chatra

Chatra е безплатно софтуерно приложение, което предлага качествен лайв чат с достъп до базови функции, като извличане на отчети, съобщения на операторите и индикатори за писане и други. Chatra е лесен за интегриране и използване и осигурява бърз и ефективен начин за комуникация между потребителите и операторите. Въпреки че функциите му не са много богати, те са достатъчни за малки бизнеси и рядко са нужни повече от това. Нямате нужда от нищо повече, за да свършите добре работата си.
Отзив за лайв чат Chatra
Compare Отзив за лайв чат Chatra with other in: How Отзив за лайв чат Chatra is doing on review portals
4.1
Average rating based on data from trusted review portals
456 reviews

Chatra е цялостен лайв чат софтуер, който предлага всички функции, които бихте очаквали, наред с безплатен план, който да ви помогне да се запознаете с него преди да го купите. Въпреки че работи добре, функциите може да се окажат малко ограничени. Разберете…

Pricing
Starting from:
$ 0   на месец
Equal to LiveAgent's Free plan Liveagent pricing
Free trial: No
Free version: Yes

Jana Kostelanska

Editor's rating

Jana Kostelanska
Overall rating
4.2
Потребителско изживяване
4.5
Цена
3
Въвеждане в употреба
5

Key takeaways

Pros

  • Добре балансирано лайв чат решение
  • Изключително бързо въвеждане в употреба
  • Достатъчно функции в безплатната версия

Cons

  • Висока цена за това, което получавате в плановете
  • Базови настройки и персонализация
  • Брандирането в прозореца за чат не може да се премахне лесно

Как да започнете работата си с лайв чат Chatra

Chatra е софтуер за лайв чат, който се стреми да предложи на собствениците на малки бизнеси и търговците в електронни магазини достъпно лайв чат решение. Можете да започнете да го използвате напълно безплатно благодарение на безплатния план. Предлага и два платени плана, които могат да ви предложат някои интересни функции ако се нуждаете от тях. Нека да разгледаме Chatra и да видим как се представя.

След като завършите регистрацията си, веднага ще бъдете препратени към таблото на Chatra. Това без съмнение е най-бързият процес по регистрация, който някога съм виждал в лайв чат софтуер. Можете да започнете да се запознавате с интерфейса и въпреки че няма начално ръководство, за повечето потребители би трябвало да е доста лесно да се ориентират. Нямате усещане, че е прекалено сложно или претрупано с ненужни бутони и инструменти.

Преглед на интерфейса на Chatra

Можете да откриете опциите за лайв чат в левия панел на менюто. Пътвото нещо, което трябва направите, е да интегрирате лайв чата. След като кликнете върху опцията Прозорец за чат, веднага ще видите код за лайв чат, който може да бъде добавен към сайта ви. Ако искате да персонализирате чата, може просто да превъртите надолу на страницата и да го настроите според предпочитанията си. Можете да промените дизайна и цветовете, да персонализирате поздрава и други съобщения, както и да изберете от другите опции.

Персонализация на прозорец за лайв чат

Chatra поддържа и голямо разнообразие от интеграции с популярни услуги за изграждане на уебсайтове и други услуги, като Google Tag Manager, Shopify, WordPress, Wix, WooCommerce, SquareSpace и т.н. Можете да изберете която и да е от тези опции ако искате да използвате някоя от услугите или просто не искате да се занимавате с кода на уебсайта. Не съм тествал никоя от тези интеграции, но обикновено подобни работят добре и бих очаквал да е така и в Chatra.

Интеграция на лайв чат - Chatra

Избрах класическата интеграция чрез копиране и поставяне на код на тестовия ми уебсайт. Беше точно така, какво го правя обикновено, и не се сблъсках с никакви проблеми. Почти не съм пипал настройките, за да получа изживяването, предвидено с готовите настройки на Chatra. Всички функции са налични от самото начало. Преди да започнем да тестваме, нека да разгледаме набора функции и да видим какво може да очаквате от Chatra.

Функции и потребителски интерфейс

Интерфейсът на Chatra е добре проектиран и прост по много добър начин. Не се сблъсквате с ненужни функции и можете да започнете да правите направо това, което сте планирали. Това прави първоначалната настройка изключително лесна дори и за напълно нови потребители и може да ви помогне да спестите много време в дългосрочен план. Всички инструменти са налични в лявото лентово меню, така че навигацията е проста и ясна.

Пример за разговор в Chatra

Наборът от функции е доста стандартен, но наличността на някои от функциите зависи от плана, който сте избрали. Chatra предлага ботове и фунцкии за атоматизация ако предпочитата да оставите системата да обработва комуникацията. Можете да получите базова и подробна информация за клиентите си, както и да следите посетителите в реално време и да виждате съдържанието на пазарските колички. Стандартните функции за продуктивност на операторите включват известия, бележки, запазени отговори, групови чатове, скрит режим, работно време и групи оператори,

Преглед на групови чатове в Chatra

Чат функциите са напълно достатъчни, дори и в безплатния план. Получавате цялостна история на разговорите, преписи на чат, отчет за прочетени съобщения, имена на операторите и индикатори за писане. Често казано, изборът е доста добър за безплатен софтуер. Ако искате да надградите, можете да получите достъп и до чат групи, данни за писане, прехвърляне на файлове, бан на потребители, оценки за чатовете и други. Chatra предлага и разширени възможности за отчети, което винаги е полезно във всеки сценарий.

Преглед на данни в Chatra

Представяне на лайв чата и потребителско изживяване

Избрах класическата интеграция на Chatra и мога да кажа, че не се сблъсках с никакви проблеми. Самият тест показва едновременно изживяването на оператора и на потребителя. След като отворих лайв чата, веднага получих автоматичен поздрав. Написах съобщение, изпратих го и чатът ми изпрати ново автоматично съобщение да изчакам търпеливо докато някой (аз) вземе чата. Известието в таблото за оператора пристигна веднага.

Известие за нов чат в Chatra

Чатът е доста бърз, така че надали ще се сбъскате с проблеми с бавни отговори. Функциите на чата от страната на потребителя са достатъчни – можете да дадете оценка за чата, да използвате емотикони или да изпращате различни файлове. Няма нищо друго на този етап, но това не е задължително нещо лошо. По-малко е повече и дава по-голяма яснота на клиента относно прозореца за чат.

Изглед да клиента и оператора в лайв чат Chatra

Чат функциите от страна на оператора обаче също не са много по-богати, което е малко разочароващо, но не е повод за притеснение. Аз използвам безплатния план, който предлага само най-важните функции. И все пак те са достатъчни за ефективна комуникация и операторите рядко се нуждаят от нещо повече, за да свършат добре работата си. Наборът от функции е идеален за по-малък бизнес, докато по-големите вероятно ще трябва в даден момент да надградят то платен план.

Лйав чат функции в Chatra

Като цяло, лайв чатът Chatra е добър. Не е голямата звезда сред лайв чатовете, но е достатъчен и надежден, което е добре. Няма как да сбъркате с него, освен ако не търсите някои допълнителни функции, но дори и безплатният план предлага чудесна функционалност с дребни ограничения, които за повечето бизнеси не биха били проблем в самото начало.

Цени

Chatra предлага безплатен план и още два платени плана, които разполагат с допълнителни функции, които може да се окажат необходими за по-големи екипи или бизнеси. Нека да разгледаме всеки план.

Безплатен

Безплатният план е само за един потребител и е напълно безплатен, без обвързване. Предлага само основното, което е базова информация за посетителите, приложения за десктоп и телефон, история на разговорите, отчет за прочетени съобщения, отчети в Google Analytics и интеграция с популярни инструменти за изграждане на уебсайтове.

Essential

Планът Essential струва $21 на потребител на месец при месечен абонамент или $17 на потребител на месец с годишен абонамент. Получавате всичко от безплатния план, както и подробна информация за посетителите, имейл, Messenger и Instagram като допълнителни канали, списък с посетителите в реално време, бележки за чат, запазени отговори, скрит режим, групови чатове, индикатори за писане и много други.

Pro

Планът Pro струва $29 на потребител на месец с месечен абонамент или $23 на потребител на месец с годишен абонамент. Получавате всичко от предишните два плана, както и достъп до оценки за чат, разширени отчети за чат и сваляне на данни, групи оператори, работно време, допълнителни интеграции и няколко други функции.

Заключение

Chatra е добре представящ се лайв чат софтуер, който предлага добри, стандартни функции. Не очаквайте чудеса или значителни разлики спрямо друг софтуер за лайв чат. Това, което трябва да очаквате, е изкючително бърз процес на първоначална настройка, един от най-лесните за навигирате интерфейси и надеждност. Chatra е добре балансирано решение, което няма да ви разочарова, но цената може да се окаже малко висока за това, което бихте очаквали само за лайв чат.

Често срещани проблеми и затруднения

Лайв чатът ми Chatra не работи.

Има няколко възможни причини и решения за този проблем, като всички можете лесно да изпълните сами. На първо място, проверете кода на лайв чата и се уверете, че е добавен правилно на уебсайта ви. Възможно е да липсва някой знак или кодът може да е на грешното място. Второ, не забравяйте да опресните уебсайта си или да премахнете кеша, тъй като може да виждате по-стара версия на сайта си, в която лайв чатът все още не е бил интегриран.

Как да премахна брандирането на Chatra от прозореца си за лайв чат?

Не можете да премахнете брандирането от прозореца за чат ръчно. Трябва да се свържете с поддръжката на Chatra, за да го махнат вместо вас. Брандирането “We run on Chatra” може да бъде премахнато само за потребители, които са се абонирали за годишен план или тези, които са платили за 6-месечен абонамент. Няма друг начин да премахнете брандирането сами.

Product reviews

Прогнозни оценки за удовлетвореността са мярка за това дали тикетът е вероятно да получи положителен или отрицателен рейтинг на удовлетвореност.

Прогнозни оценки за удовлетвореността

LiveAgent е компания, която предлага софтуерни решения за клиентско обслужване, включително VoIP телефонни системи, софтуер за самообслужване и системи за управление на оплаквания. Компанията има партньорски програма и предоставя уебинари и тестове за скорост на писане. Има контакти за продажби на няколко места и предлага бюлетин с последните новини и намаления.

Искате да научите повече за базата знания на Apptivo? Разгледайте статията ни, за да разберете как работи и как се представи на тестовете ни.

Отзив за базата знания на Apptivo

Текстовият редактор е функционален и предлага възможности за филтриране и създаване на нова статия. Редакторът има стандартни опции за редакция и форматиране на текста, възможност за добавяне на изображения, но не и видеоклипове. Отсъствието на опция за оразмеряване на изображенията е проблем. Статиите не могат да се съхраняват в категории или папки.

LiveAgent предлага над 15 разширени функции на чата на живо, които ще ви помогнат да общувате с клиентите си и да им осигурите по-добро обслужване.

Функции на чата на живо

LiveAgent е ефективна CRM система, която предоставя възможност за хибридни потоци на тикети, тагове за лесно откриване на предишни тикети, шаблонни отговори за бързо реагиране на често задавани въпроси. Интегрираният с над 40 външни приложения LiveAgent предоставя лесен достъп и възможност за изпълнение на действията им докато си чатите в реално време със своите клиенти.

Търсите чатбот за компанията си? Елате да разгледате с нас подробен отзив за чатбота на HubSpot, за да видите дали е това, от което се нуждаете.

Отзив за чатбота на HubSpot

HubSpot предлага интуитивен интерфейс и много функционалности. Ръководствата за начинаещи са полезни и интеграциите на пазара са обширни. Лесно се настройва наличността на чата и управляват хората в екипа. Всички тези характеристики правят HubSpot подходящ за продажби и клиентско обслужване.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо