Искате да подобрите репутацията си на пазара?

Създаването на добро първо впечатление онлайн може да подобри позицията ви на пазара и продажбите ви. Но това може да се превърне в предизвикателство без правилните инструменти.

Звучи ли ви познато? Давате всичко от себе си, за да се справите със запитванията от клиенти? А каналите ви в социалните медии са пълни с коментари и съобщения, за които просто нямате сили.

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, може би е време да инвестирате в продукт за клиентска поддръжка.

Forbes logo
airbus logo
Nascar logo
USC logo
Slido green logo
Creation of marketing strategies

Как да подобрите маркетинговите си стратегии

Съвременният клиент е технически грамотен индивид, който не се страхува да провери отблизо бизнеса ви. Преди да закупят даден продукт, клиентите ще прегледат сайта ви, профилите ви в социалните мрежи, както и публикуваните онлайн ревюта.

Ключът към успеха? Компетентност и отговаряне на всички публикувани онлайн запитвания — независимо от използвания канал (Instagram, Facebook, Twitter, т.н.)

Имате лоша репутация?

Когато социалните ви канали са препълнени с коментари без отговор, това изглежда непрофесионално. За да подобрите образа и позицията си на пазара, трябва да отговаряте както на положителните, така и на отрицателните коментари в мрежата.

Как? С помощта на модерна система за клиентска поддръжка. Тя ще проследява всички взаимодействия с клиентите и ще ги насочва в една обща поща.

Improve bad reputation of your business
Ultimate omni-channel help desk software experience

Help Desk софтуер, който ще ви помогне

LiveAgent ще подобри позицията ви на пазара, както и продажбите, за нула време. Ето какво можете да очаквате от използването на Help Desk  система в ежедневната си работа — и това е само върхът на айсберга.

    Сигурна, обща, универсална поща

    Подобрена продуктивност

    По-висока клиентска удовлетвореност

Щастливите клиенти са най-добрите клиенти

Ще ви помогнем в преноса на данни от най-известните програмни продукти за клиентска поддръжка.

Как LiveAgent ще подобри позицията ви на пазара?

Пълна картина на обслужването на клиенти

Разберете кои канали за връзка получават най-много тикети и следете обслужването, което получават клиентите ви.

Забравете за изгубените и неотговорени тикети

Получавайте известие всеки път, когато получите нов коментар, лично съобщение, имейл или телефонно обаждане директно в системата на LiveAgent.

Подобрете производителността на труда

Използвайте функции като автоматизация на правилата, вградена CRM система, кол център, вътрешен чат и още. Тези инструменти ще ви помогнат да обслужвате по-добре клиентите си и да спестите ценно време.

Пълна история на тикетите от началото до края

Следете историята на решаване на проблема на клиентите чрез различните канали, оставайки в същия хибриден поток тикети.

Няма значение дали клиентът е изпратил имейл, последван от телефонно обаждане, приключило с разговор в Twitter. LiveAgent разбира от всичко това.

Ticket stream

Кои социални канали са интегрирани в LiveAgent?

Facebook - icon

Facebook

LiveAgent предлага вградена интеграция на Facebook и Facebook Messenger. Всички съобщения, коментари и споменавания на бранда ви автоматично ще бъдат насочвани към общата ви поща.

Twitter - icon

Twitter

Интеграцията на Twitter в LiveAgent позволява на потребителите да следят споменаванията на бранда, специфични ключови думи и ретуитове.

Instagram - icon

Instagram

С нашата интеграция на Instagram, можете да отговаряте на всички коментари към снимките си и на тагнатите споменавания на бранда ви.

Viber - icon

Viber

Отговаряйте с лекота на съобщенията на клиентите си чрез интеграцията на Viber.

Multilingual support in LiveAgent

Превод на системата на различни езици

Софтуерът ни говори на много езици. LiveAgent се предлага в превод на 43 различни езика (някои преводи са частични) и поддържа джаджи с възможност за адаптиране към езика. Не позволявайте на чуждите езици да бъдат бариера между вас и клиентите ви. LiveAgent е зад гърба ви.

Приложения за обслужване на клиенти в движение

Бъдете винаги във връзка с колегите си и бъдете по-продуктивни в движение! С мобилните приложения на LiveAgent разполагате с възможност да решавате, прехвърляте и отговаряте на тикети и чатове, да използвате предварително зададени филтри за организиране на тикетите ви, както и да виждате таговете, бележките и отделите, свързани с всеки тикет.

Приложенията са достъпни в App Store, и Google Play.

The fastest live chat on the market
Smart analytics and reports

Надеждна система за отчети и още

Надеждните функции за отчитане и анализ на данни на LiveAgent ще ви помогнат да подобрите и донастроите съществуващите си маркетингови стратегии и тези за обслужването на клиенти.

Имайки пълен поглед над това от къде идват тикетите ви, колко време отнема отговарянето им, кой е отговорил ще ви помогне да подобрите качеството на обслужване до това ниво, което очакват клиентите ви.

Peter Komornik

LiveAgent съчетава перфектен чат на живо, тикет система и автоматизация, които ни позволяват да осигурим безупречно обслужване на клиентите ни.

black Slido logo

Други полезни функции

Tags

Тагове, департаменти

Автоматично изпращайте входящите тикети към съответните отдели и ги отбелязвайте с тагове, за да можете да виждате съдържанието на всеки един тикет по всяко време.

Live chat bubbles icon

Вграден чат на живо

Използвайте възможностите на aвградения чат на живо на LiveAgent, за да общувате в чата с клиентите си в реално време или си пишете във вътрешния чат с колегите си докато решавате клиентските запитвания.

Call center - icon

Вграден кол център

Създавайте сложни IVR дървета, пренасочвайте обаждания и дайте възможност на клиентите си да заявяват обратно обаждане. Системата ни поддържа и видео чат, вътрешен и с клиентите.

Knowledge base - icon

Конструктор на база знания

Изградете будеща възхищение база знания или клиентски портал пълни с отговори на най-често задаваните въпроси, статии, видеа, форуми, раздели за предложения още.

Причини, поради които компаниите преминават към LiveAgent

  • “Толкова е богат на функции, че победи 5-годишния ми абонамент за zendesk. Затова й го смених. Много добра цена за мен като собственик на малък бизнес.” Алберт

  • Първоначално изпробвах Zendesk, но след часове настройки и опити да разбера ценовия им модел ми стана ясно, че той не е за мен. Вместо това започнах да използвам LiveAgent и трябва да кажа, че засега съм много доволен. Системата имаше абсолютно точното количество настройки, което искам, и все още не съм намерил нещо, което не е възможно да се направи с него. Самото обслужване е страхотно и обикновено отговарят на Вашите въпроси за няколко минути. “ Ерик

  • „Прехвърлихме се в LiveAgent от ZenDesk … и не бихме се върнали … Това е удивителна достъпна цена и винаги полезен екип за обслужване, който е там, за да ни помага 24×7. Второ, напредналото ниво на автоматизация, което буквално замени нуждата ни от Zapier, тъй като има голям брой интеграции. Плюс това те дават възможност за супер лесно свързване на твърде много имейли. ” Аарон

  • „Ние и нашите клиенти постоянно имахме проблеми със ZenDesk, но след като разгледахме различни опции, избрахме LiveAgent въз основа на потребителските отзиви и цената му.“ Адам

  • “Използвал съм почти всяка друга чат и тикетинг система и LiveAgent изпъква пред всички тях. Качество на услугата, бърза реакция от отдела за поддръжка и голям списък от функции, включени в комбинирани пакет, са част на причините те да се открояват сред тълпата. ” Нейтън

  • „Преминахме към тази система след като много години използвахме ZenDesk. Функционалностите са страхотни: контактни форми, чат, полезна информация, интеграция със социални мрежи – всичко в един продукт, като всички тези модули са добре обмислени и компетентно си взаимодействат. Хареса ми, че услугата работи стабилно дори на мобилни платформи (след ZenDesk това е огромен плюс за нас). ” Олга

  • “Изпробвах различни възможности, включително Zendesk, Freshdesk и други. След това намерихме LiveAgent. Страхотен продукт, добро качество за парите си, лесен за използване, страхотна поддръжка и помощ при внедряването. И сега, след няколко години употреба, той все още е най-добрият избор за система за обслужване, който бихме могли да направим. ” Мичал

  • „Преди съм използвал много други системи като LiveZilla, Zopim, Zendesk, Freshdesk, Desk.com и др. LiveAgent ги е победи във всяко едно отношение, поради своите цени, функции, обслужване на клиенти и мобилни функции.“ Харисън

Защо LiveAgent е правилният инструмент за подобряване позицията ви на пазара?

Most reviewed and number 1

Най-обсъжданият, номер 1 в класациите

LiveAgent е най-обсъжданият, номер едно Help Desk софтуер за малкия бизнес за 2020 година.

Preferred by 21k businesses

Изборът на 21K компании

Над 21000 компании избраха LiveAgent като програмно решение за клиентска поддръжка.

Packed with features

Предлагаме ви над 180 функции

С повече от 180 функции, над 40 интеграции и безброй възможности за персонализация, нашият инструмент лесно ще се адаптира към изискванията на бизнеса ви.

Cloud based and secure help desk

Облачен и безопасен

Изцяло облачен, сигурен, лесен за настройване и използване продукт. Започнете работа с LiveAgent след минути.

Съотношение цена-качество?

Без аналог. Имайки предвид големия набор от функции, които предлага LiveAgent, цената ни е повече от разумна. Опитайте LiveAgent още днес.

Package Name

Тикет+Чат

Идеален за малки и средни компании

$29 /мес.
Package Name

All-Inclusive

Идеален за всеки бизнес и голяма компания

$39 /мес.

Ще бъдете в добри ръце!

Знаете ли какво е общото между Huawei, BMW, Yamaha и O2? Познахте... LiveAgent!

Пробвайте безплатно сега Не се изисква кредитна карта
G2 Crowd
Capterra
GetApp
Related Articles to Подобряване на позицията на пазара
Every business thrives on excellent customer service. Discover whether your company provides these services by reading our statistics and benchmarks.

Нуждата от самообслужване

90% от клиентите очакват наличието на онлайн портал за клиентско обслужване, като повечето предпочитат самообслужване пред разговор с представител на компанията. Трафикът към клиентския портал е 2-4 пъти повече от чата, социалните медии и телефонно обслужване. Около 10% от клиентите използват клиентски форуми. Половината не могат да решат проблемите си поради липсва на информация.

Научете, как eFortuna се участва удовлетворена от отдела за клиентско обслужване на LiveAgent и как софтуера им помага да разрешават въпросите.

eFortuna

eFortuna предлага страхотно клиентско обслужване и поддръжка с оценка 6+. Екипът отговаря своевременно и предлага бързи решения.

LiveAgent предоставя поддръжка през социалните мрежи, опростява и автоматизира работата на агентите. Предлага доклади за достъпност и отчет за работното време на клиентите.

8-те най-добри лайв чата за малък бизнес през 2023 г. – сравнение

LiveAgent предоставя поддръжка през социалните мрежи, опростява и автоматизира работата на агентите. Предлага доклади за достъпност и отчет за работното време на клиентите.

Настройте шаблоните си! Добавете поздрав и подпис към шаблона и си спестете време. Шаблоните за отговор от сътрудник ще ви помогнат да работите по-бързо и ефективно.

Шаблон за отговор от сътрудник

За да се постигнат добри резултати, е нужна клиентски ориентирана маркетингова стратегия с редовен анализ. LiveAgent е софтуер за клиентско обслужване, който предлага демонстрации, цени, функционалности, интеграции и алтернативи. Сътрудниците могат да използват шаблони за отговор на запитвания, за да улеснят комуникацията с клиентите. Препоръчителен начин за връзки с клиентите е чрез посланиците на марката.

Това е страницата, която Ви трябва ако искате да се отпишете от бюлетина на LiveAgent. Отворете я и натиснете Отпиши ме, за да го направите.

Отписване

Текстът предлага отписване от имейли и специални оферти чрез удобна форма. Освен това предоставя информация за софтуер за клиентско обслужване на LiveAgent, включително цени, функции, алтернативи и партньорски програми. Уебсайтът на LiveAgent съдържа и различни инструменти за поддръжка и обучение, като терминологичен речник, академия, уебинари и калкулатор на цени.

Уеб Helpdesk , накратко WHD е технология, която осигурява обслужване и тикетинг управление. Позволява на потребителите да улеснят управлението на услугите

Уеб helpdesk

LiveAgent е алтернативен софтуер на Helpshift, който предоставя клиентско обслужване и техническа поддръжка. Многоканален help desk софтуерът може да ви спечели клиенти и повиши продуктивността на сътрудниците ви. Предлага безплатен тестов период от 7 или 30 дни. Оптимизирайте самообслужването на клиентите с помощта на софтуера за често задавани въпроси и help desk на LiveAgent.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо