Търсите алтернатива на системата Zoho Desk?

Zoho Desk е чудесен многоканален Help Desk софтуер на конкурентна цена. Той включва база знания, възможности на AI  и система за съвместно управление на работния процес. Въпреки всичко казано, ако се оглеждате и търсите алтернатива на системата Zoho Desk, обърнете внимание на LiveAgent.

LiveAgent е Help Desk софтуер с всички необходими функции, който ще даде тласък на продуктивността на вашия екип за обслужване на клиенти, ще повиши удовлетвореността на клиентите ви, а същевременно вие ще пестите. От създаването си системата LiveAgent е помогнала на над 15000 компании и над 150 милиона крайни потребители по цял свят. Присъединете се към тях и осигурете на клиентите си първокласно обслужване. С нас това е лесно.

Forbes logo
airbus logo
Nascar logo
USC logo
Slido green logo

4 причини, поради които компаниите преминават към LiveAgent

Открийте кое отличава LiveAgent от конкурентите

hearts - icon

Подобряване на клиентската удовлетвореност

LiveAgent повишава клиентската удовлетвореност и подобрява конверсиите.

live chat increases sales

Повишена производителност

Намалете работното време на служителите си и обработвайте по-голям брой клиентски запитвания благодарение на универсалната ни входяща кутия.

Money bag and a coin - icon

По-достъпният продукт

Пестете пари! LiveAgent е много по-изгоден финансово в сравнение с продуктите на другите доставчици на софтуер за клиентска поддръжка.

Integrations pricing-icon

Множество полезни функции

С над 179 Help Desk функции, обслужването на вашите клиенти се превръща в детска игра.

report on tablet-illustration

Достойна алтернатива на системата Zoho Desk

Откриването на най-доброто съотношение цена-качество е изключително важно в търсенето на перфектния Help Desk софтуер. Затова LiveAgent предлага 4 пакета услуги на конкурентни цени. Базовите пакети включват хибриден поток за тикети, обединена многоканална входяща кутия, система за отчети, правила за автоматизация, геймификация и още много! С LiveAgent получавате повече опции за по-малко пари — затова ако търсите достойна алтернатива на системата Zoho Desk, с всички необходими функции, опитайте LiveAgent.  Заявете безплатния си пробен 14-дневен период още днес. Не се изисква плащане с кредитна карта.

Следете работата на вашия екип за обслужване на клиенти

Получете достъп до данните за използване, до статистически отчети, сравнявайте и оценявайте отчетите за свършена работа и получавайте допълнителна информация от оценките на клиентите си.

Най-бързата джаджа за чат

Ако търсите алтернатива на системата Zoho Desk и скоростта е важен показател за вас, LiveAgent може да се окаже точно това, което ви е необходимо. LiveAgent разполага с най-бързата джаджа за чат на пазара — съобщенията се показват на екрана в рамките на 2.5 секунди.

Бързата джаджа за чат ви е необходима, ако искате ефективно да превръщате посетителите на сайта си в истински активни клиенти. Според доклад на eMarketer 35% от посетителите на уебсайтове правят онлайн покупки след използването на чат на живо. 

quick quality customer service through live chat
connected world map

Говорим на много езици

Софтуерът ни е многоезичен. LiveAgent се предлага в 43 различни езикови версии (някои преводи са частични) и поддържа джаджи с възможност за езикова адаптация. Не позволявайте на чуждите езици да се превърнат в бариера между вас и клиентите ви. Тук сме, за да ви помогнем.

Заслужавате най-доброто

LiveAgent е най-обсъжданият, номер едно Help Desk софтуер за малкия и средния бизнес за 2020 година. Това го превръща в надеждна и достойна алтернатива на системата Zoho Desk. LiveAgent ви спестява време и средства, за да можете да се фокусирате върху най-важното за вас — изграждането на стабилни взаимоотношения с вашите клиенти.

man and woman receiving awards

Сравнение на системите на LiveAgent и Zoho Desk

Вижте оценката на нашата система спрямо Zoho Desk въз основа на ревютата на клиенти на Capterra

ZohoDesk vs LiveAgent comparison on Capterra
Информацията е актуална към 2 март 2020 г.

Вижте защо клиентите ни избират LiveAgent

  • “Толкова е богат на функции, че победи 5-годишния ми абонамент за zendesk. Затова й го смених. Много добра цена за мен като собственик на малък бизнес.” Алберт

  • Първоначално изпробвах Zendesk, но след часове настройки и опити да разбера ценовия им модел ми стана ясно, че той не е за мен. Вместо това започнах да използвам LiveAgent и трябва да кажа, че засега съм много доволен. Системата имаше абсолютно точното количество настройки, което искам, и все още не съм намерил нещо, което не е възможно да се направи с него. Самото обслужване е страхотно и обикновено отговарят на Вашите въпроси за няколко минути. “ Ерик

  • „Прехвърлихме се в LiveAgent от ZenDesk … и не бихме се върнали … Това е удивителна достъпна цена и винаги полезен екип за обслужване, който е там, за да ни помага 24×7. Второ, напредналото ниво на автоматизация, което буквално замени нуждата ни от Zapier, тъй като има голям брой интеграции. Плюс това те дават възможност за супер лесно свързване на твърде много имейли. ” Аарон

  • „Ние и нашите клиенти постоянно имахме проблеми със ZenDesk, но след като разгледахме различни опции, избрахме LiveAgent въз основа на потребителските отзиви и цената му.“ Адам

  • “Използвал съм почти всяка друга чат и тикетинг система и LiveAgent изпъква пред всички тях. Качество на услугата, бърза реакция от отдела за поддръжка и голям списък от функции, включени в комбинирани пакет, са част на причините те да се открояват сред тълпата. ” Нейтън

  • „Преминахме към тази система след като много години използвахме ZenDesk. Функционалностите са страхотни: контактни форми, чат, полезна информация, интеграция със социални мрежи – всичко в един продукт, като всички тези модули са добре обмислени и компетентно си взаимодействат. Хареса ми, че услугата работи стабилно дори на мобилни платформи (след ZenDesk това е огромен плюс за нас). ” Олга

  • “Изпробвах различни възможности, включително Zendesk, Freshdesk и други. След това намерихме LiveAgent. Страхотен продукт, добро качество за парите си, лесен за използване, страхотна поддръжка и помощ при внедряването. И сега, след няколко години употреба, той все още е най-добрият избор за система за обслужване, който бихме могли да направим. ” Мичал

  • „Преди съм използвал много други системи като LiveZilla, Zopim, Zendesk, Freshdesk, Desk.com и др. LiveAgent ги е победи във всяко едно отношение, поради своите цени, функции, обслужване на клиенти и мобилни функции.“ Харисън

Ще бъдете в добри ръце!

Знаете ли какво е общото между Huawei, BMW, Yamaha и O2? Познахте... LiveAgent!

Пробвайте безплатно сега Не се изисква кредитна карта

Сравнете ни с друг софтуер

Любопитни ли сте да узнаете къде се намираме в сравнение с други известни програмни продукти? Разгледайте подготвените от нас страници със сравнение и открийте всичко, което можем да ви предложим.

Related Articles to Алтернатива на системата Zoho Desk
Refresher е онлайн списание за лайфстайл, посветено на модата, съвременните тенденции, технологии, изкуство и спорт, фокусирано към младите хора.

Refresher | LiveAgent

LiveAgent предлага софтуер за клиентско обслужване и входяща телефонна централа. Предлагат се различни софтуерни решения, включително VoIP телефонни системи и системи за управление на имейли. LiveAgent има партньорска програма, в която можете да се включите. Също така можете да научите повече за софтуера на желаното от вас училище или университет, като се запишете за уебинари или посетите блога им. LiveAgent организира демо през телефон или мейл.

Търсите по-добра алтернатива на системата osTicket? Направете сравнение между LiveAgent и osTicket сега и заложете на по-надеждния софтуер за клиентска поддръжка още днес.

Търсите алтернатива на системата osTicket?

LiveAgent предлага различни инструменти за подобряване на комуникацията на компанията с клиентите си, включително чат в реално време, контактни форми, проследяването на публикации във Facebook и Twitter, видео чат и софтуерни телефони. Освен това, той позволява създаването на база знания, форуми и работа с тикети.

LiveAgent предлага безплатен тикетинг софтуер, който обединява електронната поща, чата, кол центъра и комуникацията от клиентския портал в една универсална пощенска кутия.

Безплатен тикетинг софтуер

Безплатният тикетинг софтуер може да обедини комуникацията с клиенти от много канали в една универсална пощенска кутия. Това подобрява времето за реакция и увеличава удовлетвореността на клиентите. Forbes отчита, че 84% от компаниите, работещи за подобряване на клиентския опит, отчитат растеж на приходите си. Чрез безплатната инициатива, може да се подобри степента на удовлетвореност на клиентите. Регистрацията е бърза, лесна и безплатна.

Обмисляте да използвате чатбота на Zendesk, за да обработвате запитвания от клиенти? Разберете дали заслужава да му отделите от времето си с нашия отзив. Цени, ползи, представяне и други.

Отзив за чатбот Zendesk

Zendesk Suite е софтуер за база знания с гъвкавост и добра поддръжка на клиентите, който се оценява на 4,4 от 5. Quriobot е инструмент за създаване на чатботове с оценка 4,2 и цена от $14 на месец. LiveAgent предлага списък на контактите на отделите за клиентско обслужване на други компании. Spy Dialer е безплатна услуга за обратно търсене на телефонни номера.

Nutricia предлага широка гама от модерни продукти за медицинско хранене и хранене в ранна възраст от повече от 100 години. Научете повече.

Nutricia | LiveAgent

LiveAgent предлага софтуер за клиентско обслужване, включително VoIP телефонни системи, софтуер за самообслужване, система за управление на оплаквания и други. Клиентите могат да се свържат с продажбите чрез телефон, имейл или социални медии. LiveAgent също предлага бюлетин за последните новини и намаления.

Every business thrives on excellent customer service. Discover whether your company provides these services by reading our statistics and benchmarks.

Употреба на лайв чат

Бизнесите, които продават на B2B и B2C, използват лайв чат за продажби и клиентско обслужване. 85% от B2B компаниите и 74% от B2C компаниите го използват за тези цели. Лайв чат сътрудниците получават най-много чатове между 11 и 15 часа.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо