Искате да повишите скоростта си на отговаряне?

Сътрудниците ви от екипа за поддръжка не успяват да отговорят на запитванията от клиенти навреме? Със софтуера за клиентска поддръжка на LiveAgent ще можете значително да повишите скоростта си на отговаряне.

С разширените функции и възможности като автоматизация на правилата, вградена джаджа за чат на живо и вградена CRM система ще можете да осигурите качественото обслужване, което очакват клиентите ви.

Forbes logo
airbus logo
Nascar logo
USC logo
Slido green logo
Woman responding to text while walking

Колко бърза трябва да бъде скоростта ви на отговаряне?

Идеалната скорост на отговаряне варира за различните канали и сфери на дейност. Въпреки това трябва да се стремите да отговаряте максимално бързо на клиентите си. Ето какво очаква средният потребител:

Email received in inbox Имейл: 15 мин. – 1 ч.

Чат на живо: 2 мин. 40 сек.

Call center Кол център: 20 сек. – 5 мин.

Социални медии: 1 ч.

Затрупани сте от запитвания?

Повишаването на скоростта на отговаряне може да се превърне в трудна задача, особено ако получавате огромен брой запитвания от клиенти ежедневно. Най-доброто решение?

Help Desk софтуер, който насочва и организира всички влизащи запитвания от клиенти в зависимост от важността и канала. Запитванията от различни канали (имейл, чат на живо, социални медии, кол център) ще бъдат централизирани в една обща универсална поща, до която имат сигурен достъп всички членове на екипа ви за обслужване.

Handle many requests at the same time with LiveAgent

Защо трябва да полагате усилия за повишаване скоростта на отговаряне?

По-висока клиентска удовлетвореност

66% от клиентите считат, че най-доброто, което бизнесът може да направи за тях, е да цени времето им. Правете това като отговаряте бързо на клиентите си, независимо от това кой канал ползват те.

По-добри приходи и продажби

Бързите отговори в реално време оказват положително въздействие върху приходите и продажбите. 79% от кампаниите заявяват, че внедряването на чат на живо води до увеличаване на лоялността на клиентите, продажбите и приходите.

Укрепва доверието и лоялността

Бързото отговаряне на тревогите и запитванията на клиенти укрепва доверието и лоялността на клиентите, което води до по-голям брой повторни покупки и по-висока удовлетвореност.

Lightning fast responses

Перфектният инструмент за повишаване скоростта на отговаряне

Следете историята на решаване на проблемите на клиентите си в различните канали оставайки в същия хибриден поток с тикети.

Спестете до 15 часа работа на сътрудниците си ежеседмично, като елиминирате необходимостта от търсене на информация за клиента и за предишните му взаимодействия с вас.

Превърнете посетителите на уебсайта си в клиенти за секунди

LiveAgent ви предлага най-бързата джаджа за чат на живо на пазара. Общувайте с клиентите си в чата в реално време, използвайте проактивните покани за разговор, офлайн формите, възможността за виждане на написаното в реално време и още.

С LiveAgent повишаването на скоростта на отговаряне е лесно.

Use proactive chat invitations to convert visitors into customers
Ultimate omni-channel help desk software experience

Без нужда от превключване между приложенията

Всички споменавания, коментари и съобщения от Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram и Viber ще бъдат превръщани автоматично в тикети и насочвани към общата ви поща.

Вече отговаряте по-бързо? Казахме ви, че с нас това ще бъде като детска игра!

Peter Komornik

LiveAgent съчетава перфектен чат на живо, тикет система и автоматизация, които ни позволяват да осигурим безупречно обслужване на клиентите си.

black Slido logo

Още функции подобряващи скоростта на отговаряне

Gear - icon

Правила за автоматизация

Автоматично насочвайте тикетите към подходящите сътрудници и отдели. Използвайте шаблони на отговори, правила за време и правила за SLA.

Manager - icon

Вградена CRM система

Разполагайте с достъп и редактирайте цялата информация на клиентите само с едно натискане, докато отговаряте на въпросите на клиента в реално време.

Call center - icon

Вътрешен чат и обаждания

Блокирахте? Обадете се или пишете в чата на колегите си директно в LiveAgent. Няма нужда да използвате никакви външни приложения.

Integrations pricing-icon

Над 40 интеграции

LiveAgent предлага възможности за интеграция с над 40 външни приложения като Braintree, Shopify и Mailchimp, премахвайки необходимостта от превключване между различни акаунти.

Причини, поради които компаниите преминават към LiveAgent

  • “Толкова е богат на функции, че победи 5-годишния ми абонамент за zendesk. Затова й го смених. Много добра цена за мен като собственик на малък бизнес.” Алберт

  • Първоначално изпробвах Zendesk, но след часове настройки и опити да разбера ценовия им модел ми стана ясно, че той не е за мен. Вместо това започнах да използвам LiveAgent и трябва да кажа, че засега съм много доволен. Системата имаше абсолютно точното количество настройки, което искам, и все още не съм намерил нещо, което не е възможно да се направи с него. Самото обслужване е страхотно и обикновено отговарят на Вашите въпроси за няколко минути. “ Ерик

  • „Прехвърлихме се в LiveAgent от ZenDesk … и не бихме се върнали … Това е удивителна достъпна цена и винаги полезен екип за обслужване, който е там, за да ни помага 24×7. Второ, напредналото ниво на автоматизация, което буквално замени нуждата ни от Zapier, тъй като има голям брой интеграции. Плюс това те дават възможност за супер лесно свързване на твърде много имейли. ” Аарон

  • „Ние и нашите клиенти постоянно имахме проблеми със ZenDesk, но след като разгледахме различни опции, избрахме LiveAgent въз основа на потребителските отзиви и цената му.“ Адам

  • “Използвал съм почти всяка друга чат и тикетинг система и LiveAgent изпъква пред всички тях. Качество на услугата, бърза реакция от отдела за поддръжка и голям списък от функции, включени в комбинирани пакет, са част на причините те да се открояват сред тълпата. ” Нейтън

  • „Преминахме към тази система след като много години използвахме ZenDesk. Функционалностите са страхотни: контактни форми, чат, полезна информация, интеграция със социални мрежи – всичко в един продукт, като всички тези модули са добре обмислени и компетентно си взаимодействат. Хареса ми, че услугата работи стабилно дори на мобилни платформи (след ZenDesk това е огромен плюс за нас). ” Олга

  • “Изпробвах различни възможности, включително Zendesk, Freshdesk и други. След това намерихме LiveAgent. Страхотен продукт, добро качество за парите си, лесен за използване, страхотна поддръжка и помощ при внедряването. И сега, след няколко години употреба, той все още е най-добрият избор за система за обслужване, който бихме могли да направим. ” Мичал

  • „Преди съм използвал много други системи като LiveZilla, Zopim, Zendesk, Freshdesk, Desk.com и др. LiveAgent ги е победи във всяко едно отношение, поради своите цени, функции, обслужване на клиенти и мобилни функции.“ Харисън

Кое прави нашия Help Desk софтуер правилният избор?

Most reviewed and number 1

Най-обсъжданият, номер 1 в класациите

LiveAgent е най-обсъжданият, номер едно програмен продукт за клиентска поддръжка за малкия бизнес за 2020 година.

Preferred by 21k businesses

Изборът на 21K компании

Над 21000 компании избраха LiveAgent като програмно решение за клиентска поддръжка.

Packed with features

Предлагаме ви над 180 функции

С повече от 180 функции, над 40 интеграции и безброй възможности за персонализация, нашият инструмент лесно ще се адаптира към изискванията на бизнеса ви.

Cloud based and secure help desk

Облачен и безопасен

Изцяло облачен, сигурен, лесен за настройване и използване продукт. Започнете работа с LiveAgent след минути.

Прозрачни и достъпни цени

Получете професионалния ни Help Desk продукт на фиксирана месечна такса, без скрити такси и дългосрочни обвързвания-. Заявете 14-дневна безплатна пробна версия, за да получите пълен достъп до всички функции, които ви предлагаме.

Package Name

Тикет+Чат

Идеален за малки и средни компании

$29 /мес.
Package Name

All-Inclusive

Идеален за всеки бизнес и голяма компания

$39 /мес.

Ще бъдете в добри ръце!

Знаете ли какво е общото между Huawei, BMW, Yamaha и O2? Познахте... LiveAgent!

Пробвайте безплатно сега Не се изисква кредитна карта
G2 Crowd
Capterra
GetApp
Related Articles to Повишаване на скоростта на отговаряне
Д-р Фадър изследва клиентите и твърди, че тяхната доживотна стойност е по-важна от пазарната стойност или корпоративната структура на компанията.

Клиентът не винаги е прав, но някои клиенти са по-добри от други | Питър Фейдър | TEDxPenn

Д-р Фадър изследва клиентите и твърди, че тяхната доживотна стойност е по-важна от пазарната стойност или корпоративната структура на компанията.

LiveAgent може да Ви предостави безплатен акаунт за да Ви помогне да предоставите клиентско обслужване. Узнайте повече за предимствата и недостатъците на безплатния хелп деск софтуер.

Безплатен хелп деск софтуер

Текстът предоставя стратегии за повишаване на клиентското обслужване в B2B индустрията, включително реферален маркетинг и онлайн чат. Безопасността и съвместимостта на кол центровете са също важни. LiveAgent е алтернатива на Aircall с клиенти от различни отрасли.

LiveAgent е многоканален help desk софтуер, който обединява взаимодействията с клиентите от множество канали, включително най-популярните социални медии.

Обслужване в социалните медии през help desk-а ви

Софтуерът LiveAgent предлага различни клиентски функции и предпочита се онлайн чат пред социалните медии за клиентско обслужване в B2B индустрията.

По подразбиране, в новия случай на liveagent, всички тикети принадлежат към общия отдел. Можете да изберете да направите трансфер на собствеността на билета.

Трансфер на тикет

Искате да подобрите обслужването на клиенти? LiveAgent предлага стратегии като реферален маркетинг и онлайн чат, които могат да ви помогнат.

Уеб Helpdesk , накратко WHD е технология, която осигурява обслужване и тикетинг управление. Позволява на потребителите да улеснят управлението на услугите

Уеб helpdesk

LiveAgent е алтернативен софтуер на Helpshift, който предоставя клиентско обслужване и техническа поддръжка. Многоканален help desk софтуерът може да ви спечели клиенти и повиши продуктивността на сътрудниците ви. Предлага безплатен тестов период от 7 или 30 дни. Оптимизирайте самообслужването на клиентите с помощта на софтуера за често задавани въпроси и help desk на LiveAgent.

Ако търсите безплатна секция с полезна информация, LiveAgent може да ви свърже с такава безплатно. Разгледайте нашият софтуер и разберете повече.

Търсите безплатен софтуер за секция с полезна информация?

Различни стратегии за подобряване на обслужването на клиенти в B2B индустрията включват препоръчителен маркетинг, онлайн чат и управление на електронна поща. Персонализираното обслужване и CRM управление също са ключови. ЛайвАджент предлага софтуерни решения за обслужване на клиенти в различни канали.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо