Претоварени сте? Намалете обема на тикетите с LiveAgent!

Отделяте прекалено много време за обработване на запитванията на клиенти вместо да работите върху другите си важни задачи? Не сте сами!

Намаляването на обема на тикетите е предизвикателна задача, въпреки това с помощта на правилните инструменти, можете да въведете ред в хаоса, да възлагате задачи и да се справите с всички входящи запитвания от клиенти.

Forbes logo
airbus logo
Nascar logo
USC logo
Slido green logo
Ultimate omni-channel help desk software experience

Help Desk софтуер, който ще ви помогне

Help Desk софтуерът може да намали обема на тикетите чрез разширени функции като:

Knowledge base База знания

Разширения за социални медии

Вграден чат на живо

Call center Вграден кол център

Защо е важно да намалите обема на тикетите?

Increase productivity

Подобрявате продуктивността

Тъй като обемът на тикетите ще намалее, сътрудниците ви от екипа за обслужване ще могат да се фокусират върху по-важни задачи. Работата им ще бъде по-ефективна и те ще работят по-продуктивно.

Decrease load times

Намалявате времето на чакане

Тъй като обемът на тикетите ще намалее, служителите ви ще могат да отговарят по-бързо на постъпващите запитвания. В резултат на това ще могат да отговорят на по-голям брой тикети в сравнение с преди това.

Prevent burnouts

Понижавате риска от прегаряне

Когато служителите ви не могат да излязат от безкрайния кръг на постъпващите запитвания и не виждат светлина в края на тунела, те са предразположени към прегаряне.

Ready to switch to LiveAgent

Повишавате удовлетвореността

Клиентите са нетърпеливи и очакват да получат отговор на въпросите си възможно най-бързо. Тъй като времето за решаване на тикети намалява, удовлетвореността на клиентите се увеличава.

Щастливите клиенти са най-добрите клиенти

Предлагаме помощ при преноса на данни от най-известните доставчици на Help Desk услуги.

Как да намалите обема на тикетите с LiveAgent

Работа с тикети по електронната поща

Надеждната тикет система на LiveAgent насочва всички запитвания от електронната поща, чата на живо, социалните медии, кол центъра и базата знания в една универсална обща поща, до която всичките ви сътрудници могат да имат достъп по едно и също време.

LiveAgent: Ticketing Software Demo | Live Agent03:21Youtube video: LiveAgent: Ticketing Software Demo
Live Agent
LiveAgent Live Chat Demo | Live Agent02:16Youtube video: LiveAgent Live Chat Demo
Live Agent

Чат на живо в реално време

Намалете обема на тикетите с помощта на иновативния чат на живо на LiveAgent. Дайте на клиентите и посетителите на сайта си възможност да получават отговори на въпросите си пишейки си с вас в чата в реално време.

Гласови и видео обаждания

Създайте виртуален кол център като част от многоканалния ви продукт за клиентска поддръжка. LiveAgent обединява обажданията от уебсайта ви и тези от стационарния телефон на едно място. Настройвайте сложни IVR дървета за разпределение на обажданията към съответните отдели и намалете обема на тикетите.

Call Center Software Demo | LiveAgent | Live Agent04:40Youtube video: Call Center Software Demo | LiveAgent
Live Agent
How to Utilize your Instagram Plugin in LiveAgent | Live Agent04:04Youtube video: How to Utilize your Instagram Plugin in LiveAgent
Live Agent

Социални мрежи

Интегрирайте профилите си в социалните мрежи с LiveAgent и отговаряйте на коментарите в Facebook и Instagram, на личните съобщения в Facebook Messenger, както и на туитовете, в които компанията ви е спомената директно от системата на LiveAgent.

Web icon

Автоматизация

Използвайте разширени функции за автоматизация като шаблони на отговори и правила за автоматизация, за да пестите време и да работите по-ефективно. Когато подобрите производителността на труда на сътрудниците си, времето за решаване на тикети също се подобрява и в резултат на това обемът тикети намалява.

Геймификация

Функциите за геймификация на LiveAgent насърчават здравословната конкуренция между служителите и подобряват производителността им на труд. Докато служителите ви се състезават за получаване на нива, значки и награди, обемът на тикетите значително ще намалее. А и работата далеч няма да е скучна!

Анализ на данни

Намалете обема на тикетите като анализирате кои канали генерират най-много тикети. Присъединявайте повече служители към съответните отдели, които се нуждаят от подкрепление. LiveAgent ще ви даде пълна представа за работата на екипа ви по обслужване на клиенти, за да можете да предприемете нужните мерки и да изпълните очакванията на клиентите си.

Причини, поради които компаниите преминават към LiveAgent

  • “Толкова е богат на функции, че победи 5-годишния ми абонамент за zendesk. Затова й го смених. Много добра цена за мен като собственик на малък бизнес.” Алберт

  • Първоначално изпробвах Zendesk, но след часове настройки и опити да разбера ценовия им модел ми стана ясно, че той не е за мен. Вместо това започнах да използвам LiveAgent и трябва да кажа, че засега съм много доволен. Системата имаше абсолютно точното количество настройки, което искам, и все още не съм намерил нещо, което не е възможно да се направи с него. Самото обслужване е страхотно и обикновено отговарят на Вашите въпроси за няколко минути. “ Ерик

  • „Прехвърлихме се в LiveAgent от ZenDesk … и не бихме се върнали … Това е удивителна достъпна цена и винаги полезен екип за обслужване, който е там, за да ни помага 24×7. Второ, напредналото ниво на автоматизация, което буквално замени нуждата ни от Zapier, тъй като има голям брой интеграции. Плюс това те дават възможност за супер лесно свързване на твърде много имейли. ” Аарон

  • „Ние и нашите клиенти постоянно имахме проблеми със ZenDesk, но след като разгледахме различни опции, избрахме LiveAgent въз основа на потребителските отзиви и цената му.“ Адам

  • “Използвал съм почти всяка друга чат и тикетинг система и LiveAgent изпъква пред всички тях. Качество на услугата, бърза реакция от отдела за поддръжка и голям списък от функции, включени в комбинирани пакет, са част на причините те да се открояват сред тълпата. ” Нейтън

  • „Преминахме към тази система след като много години използвахме ZenDesk. Функционалностите са страхотни: контактни форми, чат, полезна информация, интеграция със социални мрежи – всичко в един продукт, като всички тези модули са добре обмислени и компетентно си взаимодействат. Хареса ми, че услугата работи стабилно дори на мобилни платформи (след ZenDesk това е огромен плюс за нас). ” Олга

  • “Изпробвах различни възможности, включително Zendesk, Freshdesk и други. След това намерихме LiveAgent. Страхотен продукт, добро качество за парите си, лесен за използване, страхотна поддръжка и помощ при внедряването. И сега, след няколко години употреба, той все още е най-добрият избор за система за обслужване, който бихме могли да направим. ” Мичал

  • „Преди съм използвал много други системи като LiveZilla, Zopim, Zendesk, Freshdesk, Desk.com и др. LiveAgent ги е победи във всяко едно отношение, поради своите цени, функции, обслужване на клиенти и мобилни функции.“ Харисън

Кое прави LiveAgent правилният инструмент за намаляване обема на тикетите?

Most reviewed and number 1

Най-обсъжданият, номер 1 в класациите

LiveAgent е най-обсъжданият, номер едно софтуер за клиентска поддръжка за малкия бизнес за 2019-2020 година.

Preferred by 21k businesses

Изборът на 21K компании

Над 21000 компании от различни сфери на дейност избраха LiveAgent като програмен продукт за клиентска поддръжка.

Packed with features

Предлагаме ви над 180 функции

С над 180 функции, повече от 40 интеграции и безброй възможности за персонализиране, нашият инструмент лесно ще се адаптира към изискванията на бизнеса ви.

Cloud based and secure help desk

Облачен и безопасен

Изцяло облачен, сигурен, лесен за настройване и използване продукт. Започнете работа с LiveAgent след минути.

Прозрачни и достъпни цени

Получете професионален програмен продукт за клиентска поддръжка на фиксирана месечна такса, без скрити такси и дългосрочни обвързвания. Заявете 14-дневната ни безплатна пробна версия и получете пълен достъп до всички функции, които ви предлагаме.

Какво чакате още? Започнете с намаляването на обема на тикетите още днес!

Package Name

Тикет+Чат

Идеален за малки и средни компании

$29 /мес.
Package Name

All-Inclusive

Идеален за всеки бизнес и голяма компания

$39 /мес.

Ще бъдете в добри ръце!

Знаете ли какво е общото между Huawei, BMW, Yamaha и O2? Познахте... LiveAgent!

Пробвайте безплатно сега Не се изисква кредитна карта
G2 Crowd
Capterra
GetApp
Related Articles to Намаляване обема на тикетите
LiveAgent е многоканален help desk софтуер, който обединява взаимодействията с клиентите от множество канали, включително най-популярните социални медии.

Обслужване в социалните медии през help desk-а ви

Софтуерът LiveAgent предлага различни клиентски функции и предпочита се онлайн чат пред социалните медии за клиентско обслужване в B2B индустрията.

Уеб Helpdesk , накратко WHD е технология, която осигурява обслужване и тикетинг управление. Позволява на потребителите да улеснят управлението на услугите

Уеб helpdesk

LiveAgent е алтернативен софтуер на Helpshift, който предоставя клиентско обслужване и техническа поддръжка. Многоканален help desk софтуерът може да ви спечели клиенти и повиши продуктивността на сътрудниците ви. Предлага безплатен тестов период от 7 или 30 дни. Оптимизирайте самообслужването на клиентите с помощта на софтуера за често задавани въпроси и help desk на LiveAgent.

Ако търсите безплатна секция с полезна информация, LiveAgent може да ви свърже с такава безплатно. Разгледайте нашият софтуер и разберете повече.

Търсите безплатен софтуер за секция с полезна информация?

Различни стратегии за подобряване на обслужването на клиенти в B2B индустрията включват препоръчителен маркетинг, онлайн чат и управление на електронна поща. Персонализираното обслужване и CRM управление също са ключови. ЛайвАджент предлага софтуерни решения за обслужване на клиенти в различни канали.

LiveAgent може да Ви предостави безплатен акаунт за да Ви помогне да предоставите клиентско обслужване. Узнайте повече за предимствата и недостатъците на безплатния хелп деск софтуер.

Безплатен хелп деск софтуер

Текстът предоставя стратегии за повишаване на клиентското обслужване в B2B индустрията, включително реферален маркетинг и онлайн чат. Безопасността и съвместимостта на кол центровете са също важни. LiveAgent е алтернатива на Aircall с клиенти от различни отрасли.

Търсите ли чудесен софтуер за помощно бюро за вашия маркетинг и телекомуникационна бизнес? Търсенето Ви приключи, вижте какво предлага LiveAgent.

Помощен софтуер за маркетинг индустрията

Подобрете маркетинга и задръжте клиентите си с помощта на ледяване и софтуер за проследяване. Разгледайте алтернативата на Verloop - LiveAgent, който предлага същите функционалности и онмиканални решения за обслужване на клиенти.

Търсите ли алтернатива на Olark? Разгледайте, възможностите, инструментите, функциите и многоканалната поддръжка на LiveAgent.

Търсите алтернатива на Olark?

LiveAgent предлага алтернатива на Verloop и Aircall, със стабилни услуги и лесна интеграция в различни платформи за подобряване на обслужването на клиенти.

Сайтът ни използва бисквитки. Ако останете, приемаме, че сте съгласни да използваме бисквитки, както е описано в политиката за поверителност и бисквитки.

×
Насрочете обаждане лице в лице и разберете как LiveAgent може да помогне на бизнеса ви.

Свободни сме в различни дни

Насрочете демо